Χίος
 
 
Volissos Chios
 
 
  Η Χίος χθες
  Η Χίος σήμερα
  Προορισμοί
  Μοναδικότητες
  Μοναστήρια
  Συνταγές
  Χάρτες
  Χρήσιμα τηλέφωνα
  Wallpapers
  Επικοινωνία
   
  Ματιά
   
  Ξενοδοχεία στη Χίο - Online κρατήσεις
   
 
   
  Ξενοδοχεία στη Χίο - Online κρατήσεις
   
 

Ένα από τα παλαιότερα χωριά της Χίου και κεφαλοχώρι των Βορειοχώρων είναι η Βολισσός. Χτισμένη σε ένα λόφο, ανάμεσα σε μια θάλασσα από ελαιόδεντρα, περιμένει να περπατήσουμε στα σοκάκια της και να πάρουμε μια γεύση από Βυζάντιο.

Μπορεί τότε, στα χρόνια του Βυζαντίου, να γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη και δόξες, η ιστορία της όμως ξεκινά πολύ παλαιότερα. Εδώ λέγεται ότι ο Γλαύκος έφερε τον Όμηρο, ώστε να γίνει δάσκαλος των παιδιών του Χίου.

Μετά τον Μεσαίωνα άρχισε η ακμή της Βολισσού. Οικογένειες βασιλέων και στρατηγών επέλεξαν αυτόν τον τόπο για την διαμονή τους. Ο στρατηγός Βελισάριος, έζησε εδώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του και έκτισε την ακρόπολη της Βολισσού. Έξι πύργους είχε η ακρόπολη, στα πέτρινα τείχη της, που ακόμα και σήμερα προκαλούν δέος στον επισκέπτη.

Ακολούθησε η περίοδος της γενουοκρατίας, όπου στην Βολισσό χτίστηκαν κάστρα και πύργοι με σκοπό να εποπτεύονται ο κάμπος και το Αιγαίο πέλαγος.

Στην ιστορία αυτού του τόπου βρίσκονται και οι ξακουστοί αμπελώνες του. Τα κλήματα της Αριουσίας που παρήγαγαν τον πασίγνωστο «Αριούσιο Οίνο». Οι αμπελώνες αυτοί ήταν ένα ακόμα από τα πράγματα που κατάστρεψαν οι Τούρκοι το 1822, όταν τα παρέδωσαν στις φλόγες. Ελάχιστοι αμπελώνες επέζησαν, και βρίσκονται στο χωριό Κουρούνια βόρεια της Βολισσού.

Απέριττη και αυστηρή η όψη των σπιτιών. Δρόμοι στενοί, στην πλειοψηφία τους στρωμένοι με «λιλάδια» (βότσαλα) της παραλίας. Κληματαριές σχεδόν σε κάθε σπίτι. Ανεμόμυλοι και νερόμυλοι γύρω γύρω από το χωριό. Βυζαντινές εκκλησίες που φέρνουν τον άνθρωπο πιο κοντά στον δημιουργό του. Έτσι ήταν η μορφή της Βολισσού.

Ευτυχώς η σημερινή Βολισσός δεν διαφέρει πολύ από την παλιά. Τα περισσότερα σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί. Καινούρια έχουν φτιαχτεί, έχοντας όμως σεβαστεί την φυσιογνωμία και την ιστορία του τόπου.

Πολύ κοντά στο χωριό, σε απόσταση 8Km, βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας. Χτισμένο σε ένα πανέμορφο κόλπο μας επιτρέπει να συνδυάσουμε την επίσκεψη στο μοναστήρι της Προστάτιδας του νησιού και ένα θαλάσσιο μπάνιο στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.

Άλλες υπέροχες παραλίες στην περιοχή είναι ο Μάναγρος, τα Μαγεμένα, τα Λευκάθια, η Λήμνος, η Λάμψα και η Γωνιά.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε το λιμάνι των Λιμνιών, που βρίσκεται σε απόσταση 2Km από την Βολισσό. Από εδώ μπορούμε να ταξιδέψουμε στα Ψαρά, ακτοπλοϊκά.

 
     
Κάστρο  
Καστροχώρια  
Αυγώνυμα  
Ανάβατος  
Βολισσός  
Σιδηρούντα  
   
Ξενοδοχεία στη Χίο - Online κρατήσεις  
   
cheap air tickets  
   
Ξενοδοχεία στη Χίο - Online κρατήσεις  
   
 
Up
 
     
Ξενοδοχεία στη Χίο - Online κρατήσεις
 
ΑΡΚΕΣΙΣ