Κρέμα καραμελέ με μαστίχα Χίου
|
|
Υλικά:
Για την κρέμα:
1 κιλό γάλα
9 αυγά
300 γρ. ζάχαρη
15 γρ. μαστίχα
Για την καραμέλα:
250 γρ. ζάχαρη
50 γρ. γλυκόζη
100 γρ. νερό
|
|
|
|
|
|
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για την καραμέλα, και τα αφήνουμε να ζεσταθούν μέχρι να γίνουν καραμέλα και να πάρουν το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της. Κατόπιν την μοιράζουμε σε φορμάκια.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υλικά για την κρέμα και με μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα τα ανακατεύουμε καλά. Μετά τα βάζουμε σε κατσαρόλα μέχρι να ζεσταθούν. Τα ανακατεύουμε συνέχεια και προσέχουμε να μη βράσουν.
Βάζουμε την ρευστή κρέμα στα φορμάκια και τα ψήνουμε σε μπεν-μαρί για 45 λεπτά της ώρας σε φούρνο 220°C. Τα βάζουμε στο ψυγείο και μόλις κρυώσουν τα σερβίρουμε.
|
|
|
|
|
|
|
Παξιμαδάκια ούζου
|
|
Υλικά:
3 αυγά
1 ? ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι γάλα
1 κουταλιά της σούπας σόδα
1 κουταλιά της σούπας γλυκάνισο κοπανισμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο
1 μπέικιν πάουντερ
1 κιλό και 2 χούφτες αλεύρι
|
|
|
|
|
|
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε πολύ καλά όλα μαζί τα υλικά. Πλάθουμε στενά μπαστουνάκια και τα βάζουμε σε ταψί το ένα πολύ κοντά στο άλλο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου και τα ψήνουμε για μισή ώρα περίπου. Τα βγάζουμε και τα κόβουμε σε παξιμαδάκια. Τα αραδιάζουμε σε ταψιά και τα στεγνώνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία στο φούρνο μας, για όσο χρειαστεί (3 – 4 ώρες)
|
|
|
|
|
|
|
Σφουγγάτο
|
|
Υλικά:
4-5 αυγά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
δυόσμο
αλάτι
πιπέρι
3 κουταλιές αλεύρι
τυρί τριμμένο
1 φέτα ψωμί τριμμένο
|
|
|
|
|
|
Εκτέλεση:
Τρίβουμε το κρεμμύδι με το αλάτι και κατόπιν προσθέτουμε τον δυόσμο, το πιπέρι, το αλεύρι, το τριμμένο τυρί, το ψωμί και τα ανακατεύουμε όλα μαζί καλά. Χτυπάμε ξεχωριστά τα αυγά. Ανάβουμε τη φωτιά κι αφού κάψει το λάδι, βάζουμε τα αυγά στο προηγούμενο μείγμα και τα ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι κι ανακατεύουμε, μέχρι να πήξει. Όταν ψηθεί η μια πλευρά, αναποδογυρίζουμε από την άλλη. Όταν γίνει και αυτή η πλευρά, σβήνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να στραγγίσει.
|
|
|
|
|
|
|
Φιλέτο κοτόπουλου σοτέ με μαστίχα
|
|
Υλικά:
4 φιλέτα κοτόπουλου κομμένα σε μικρά κομματάκια
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 σφηνάκι λευκό κρασί
2 σφηνάκια κρέμα γάλακτος
2 δάκρυα μαστίχας λιωμένα σε σκόνη
4 κουταλιές ελαιόλαδο
150 gr βρασμένο σπυρωτό ρύζι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
|
|
|
|
|
|
Εκτέλεση:
Από το προηγούμενο βράδυ σε ένα ποτήρι βάζετε το ελαιόλαδο και την σκόνη της μαστίχας και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε αυτό το μίγμα όλο το βράδυ έτσι ώστε το λάδι να αποκτήσει τη γεύση της μαστίχας.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτετε το μείγμα του ελαιόλαδου και της μαστίχας και ζεσταίνετε καλά.
Προσθέτετε τα κομματάκια του κοτόπουλου και σοτάρετε για 2 λεπτά. Προσθέτετε και τις πιπεριές τις ψιλοκομμένες και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και χαμηλώνετε τη φωτιά.
Σβήνετε με λευκό κρασί.
Μαγειρεύετε σιγά-σιγά ανακατεύοντας με μια κουτάλα ξύλινη. Μετά από 6 λεπτά προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε.
Προσθέτετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα σφηνάκια της κρέμας γάλακτος.
Σερβίρετε σε ατομικά πιάτα και πασπαλίζετε με τυρί τριμμένο.
|
|
|
|
|
|
|
Μπισκότα μαστίχας για τσάι
|
|
Υλικά:
700 γραμ. αλεύρι
350 γραμ. ζάχαρη
150 γραμ. γάλα
2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
αμμωνία και μαστίχα
|
|
|
|
|
|
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και κάνουμε ένα λάκκο στη μέση, μέσα στον οποίο σπάμε τα αυγά, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο λιωμένο, τη μαστίχα και το γάλα, αφού το ζεστάνουμε λίγο κι έχουμε διαλύσει σ’ αυτό την αμμωνία.
Ζυμώνουμε παίρνοντας λίγο -λίγο το αλεύρι. Όταν ζυμωθεί πολύ, ανοίγουμε τη ζύμη με ξύλο, ώστε το πάχος της να είναι μισός πόντος. Την κόβουμε με φορμίτσες ή ποτήρι, ή μαχαίρι σε διάφορα σχήματα και τα βάζουμε σε ταψί.
Τα αλείφουμε με κρόκο αυγού και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
|
|
|
|
|
|